Holm Hansen:

De kaldte mig Bwana

Udgivet: 2002

ISBN: 87-89475-68-2

De kaldte mig Bwana skildrer tilværelsen for en ung, landbrugsuddannet dansker sådan som den tog sig ud i årene 1956-1961 i Kenya, Afrika. Holm Hansen virkede inden for mange felter af landbruget, fortrinsvis i området omkring Naivasha, nordvest for nairobi.

Når han ikke arbejdede med landbrug, enten som forpagter eller som manager, havde han mange spændende oplevelser og farefulde ture som chauffør på store lastvogne.

Holm Hansens beretning vrimler med kenyanere af forskellig oprindelse: Medarbejdere, venner og arbejdsgivere; masaier, kipsigiser, englændere, sydafrikanere og danskere, som der var en del af Kenya på den tid. Han kom vidt omkring, både via sit arbejde og på ture til naturparker og andre egne af Kenya, når han havde fri.                                    I den Afrikanske Dronning på fire hjul skildrer Bergit Forchhammer sin og sine børns rejse med skib fra London til Dar es Salaam i foråret 1969 og den videre rejse til Mkwawa Secondary School i Iringa, Tanzania, hvor hendes mand havde ansættelse som biologilærer udsendt af Danida, samt de følgende fem års tilværelse med familien i Tanzania.

Beskrivelsen af livet som udsendt dansker i fremmedartede omgivelser giver et billede af et farverigt samfund, der  myldrer af liv. Læseren tages blandt andet med på besøg i en koloni  for spedalske, på halsbrækkende bilture til Olduavi, Manyara, Ngorongoro, Usambarabjergene, Tukuyu, Tanganyikasøen og til Malindi,  Kenya. Vi møder mange tenzanianere og får indblik i deres livsvilkår. Der er både muntre og tankevækkende situationer, og alle begivenhederne kædes sammen ad Den Afrikanske Dronning, den gamle Renault 4 der trofast, men møjsommeligt bringer familien rundt i Afrika.