Sherko Bekas

Tre sprog og fire piske

Udgivet: 1997

ISBN: 87-89475-29-1

Sherko Bekas blev født i Sulaimania i 1940. Som 17-årig, fattig studerende fik han for første gang et digt offentliggjort i tidsskriftet Jîn. Dette tidlige digt fra Sherko Bekas’ hånd lader ingen læser i tvivl om hans ståsted i kampen for frihed, og som 24-årig sluttede han sig til pêshmergerne, den kurdiske guerilla-bevægelse. 
I begyndelsen af 1970’erne udsendte Sherko Bekas og en række andre forfattere og intellektuelle en erklæring med krav om kvinders ligestilling med mænd. Det fik de islamiske præster og reaktionære kræfter i Irak til at udsende en dødsdom over ham, og i flere år levede han under jorden i det nordlige Irak. I 1986 flygtede ham ud af landet og kom via Italien til Sverige. Dødsdommen "fornyedes" i 1993 og står stadig ved magt. 
Tre sprog og fire piske er i samråd med Sherko Bekas hentet fra forfatterskabets begyndelse til i dag og optræder som en selvstændig digtsamling, en ny bog skrevet af en kurder til og om hans elskede Kurdistan og til og om den verden udenfor, hvormed han er i slægt.